OLFAKTOTERAPIJA – VIDINES BŪSENAS KEIČIANTIS METODAS NAUDOJANT ETERINIUS ALIEJUS

Kartais, norint pasisemti energijos, užtenka kelioms minutėms pasinerti į vidinę patirtį atitinkantį aromatą.

Gyvenime dažnai susiduriame su emociniu disbalansu ir jėgų trūkumu. Su kuo bepakalbi, visi skundžiasi bando „pramušti“ šią būseną įvairiais „enerdžaizeriais“. Daugeliui to priežastis yra vidinėje būsenoje, emociniuose išgyvenimuose dėl santykių ar dėl vidinių atsakymų paieškos.

Daug energijos mes atiduodami viduje gvildendami ir nuolat mąstydami apie kokius klausimus ar stengdamiesi užspausti mums nepatinkančias emocijas. Tam taip pat reikia daug energijos.

Dažnu atveju svarbu laiku viską pastebėti ir kreiptis pas specialistus. Tačiau neretai geriau pasijusti gali padėti tonizuojantys eterinių aliejų aromatai – pavyzdžiui citrusiniai, pipirmėtės, eukaliptų giminės. Kartais, norint pasisemti energijos, užtenka kelioms minutėms pasinerti į aromatą, atitinkantį vidinį išgyvenimą, kad “visi esame smėlio grūdeliai ir dieviškosios dramos aktoriai”, kaip sakė Jungas. Aromatas padeda gyventi šia emocija, ją atpažinti, pasikeičia būsena. Nes vien pripažinimas, kad ne viskas mūsų valdoma, bent iš dalies sumažina vidinį (egzistencinį) konfliktą, kuriam psichika eikvoja save. Ne kartą pastebėjau šį poveikį kitų ir savo patyrimuose.

Būna, kad niekaip negali identifikuoti savo būklės ir jos priežasties, esi kažkokiame vidiniame sąmyšyje… Paprasčiausiai užlašinu apyrankes skirtingais kvapais (reikia rinktis bent tris, bet nei daugiau nei penkis) ir stebiu, kada aš turiu stipresnę emocinę reakciją. Aromatas padeda greičiau suprasti, kas viduje iš tikrųjų vyksta.

Daug dalykų, kurie mus vargina, yra susiję su kitais žmonėmis. Žinoma, yra storaodžių žmonių, kurių neveikia kitų tam tikri gyvenimo dalykai, bet dažniausiai į mane kreipiasi tie, kuriems santykiai su kitais žmonėmis labai stipriai trukdo jausti ryšį su savimi. Yra kategorija žmonių, kurie itin jautrūs ir lengvai perima kitų žmonių emocijas ar įtaką prieštaraujančią jų esybei. 

Olfaktoterapijos praktikos padeda daug greičiau suvokti tam tikrus vidinius dalykus ir per tai atrasti vidines jėgas, stiprybę, ramybę ar pasitikėjimą. Tačiau aiškiai žinome, kad sudėtingus vidinius dalykus pakeisti reikia nemažai laiko ir vienas įkvėpimas – tik kelionės į save pradžia.

Pagrindinė mintis yra ta, kad jei renkantis kvapą randate rezonansą su vidine stiprybe, tada išoriniai elgesio modeliai pradeda keistis, o visos kitos aktualios problemos išsisprendžia automatiškai.

Vieniems žmonėms reikia daugiau pasitikėjimo, kad pajustų savo jėgas, o kitiems kaip bebūtų keista, reikia ramybės.

Tai, kaip formuojasi mūsų reakcija į aromatus, lemia mūsų asmeninė istorija, gyvenimo patirtis, vaikystės išgyvenimai  –  čia viskas labai individualu. Tą pačią ramybę vieniems gali išreikšti saldžios eterinių aliejų natos, o kitų atmintyje yra toks inkaras kaip gaivus aromatas. Pavyzdžiui, vaikystės prisiminimas apie buvimą prie jūros, kur jam tada buvo vieta jėgos, jis jautėsi ramus ir atsipalaidavęs. Ir tai nesutampa su tradicine klasifikacija, kur gaivūs mėtiniai aromatai laikomi gaivinančiais, nes kažkam tą patį vidinį pajautimą gali sukelti saldūs gėlių ar vanilės aromatai.
Kaip ir kas tinka konkrečiam žmogui kiekvieną kartą yra paslaptis ir intriga. Tačiau olfaktoterapijos metu kiekvienas atranda savo būsenas ir savo aromatus.

Eteriniai aliejai keičia gyvenimus, tiek artimiausioje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje. 

Moteriški gėlių subtilūs aromatai dažnai asocijuojasi su padidintu jausmingumu ir padeda atrasti švelnumo, empatijos, atjautos atspalvius, bet nebūtinai.

Intuicijos lavinimas – viena iš svarbiausių užduočių olfaktoterapijoje.

Intuityviai (o ne logiškai) nusprendžiate, ar reikia ši, ar kito kvapo, naudodami dešinįjį pusrutulį. Ir kuo labiau esate išugdę uoslę, kuo daugiau aromatų pavyzdžių turite atmintyje, tuo geriau šis pusrutulis pradeda veikti. Atsiranda alternatyvus mąstymo būdas, kuris nepakeičia įprasto racionalaus, o jį sustiprina.

Tai ypač svarbu dabar, gyvenant nuolatinėje nežinomybėje, kai ne visada veikia „skaičiuojantys“ mąstymo modeliai. Ir čia išryškėja intuicija, jautrumas tam, kas vyksta su tavimi, aplinkiniams, gebėjimas suprasti, ar, pavyzdžiui, dabar verta imtis naujo projekto. Ir jei intuicija sako, kad “ne dabar”, tada nėra prasmės nieko inicijuoti ir bandyti prasimušti per sieną pasitelkus valią – „lauko“ energijos neužtenka procesui palaikyti, pasitvirtino. Palaukite, kol tendencija pasikeis, ir tada „pagauk bangą“.

Olfaktoterapija stiprina kontaktą su vidine jėga, bet dar reikia prie jo priprasti, perkelti į praktinius kasdieninius elgesio modelius. Tam reikia laiko. Pavyzdžiui, daugelis moterų, pradėjusios naudoti rekomenduojamus eterinius aliejus, pastebi, kad vyrai staiga į juos pradeda reaguoti kitaip, gauna komplimentų daugiau negu įprastai. Gražu, malonu, bet moterys ne visada žino kaip tokiais atvejais naujai elgtis. Prasideda savęs naujas pažinimo etapas. 

Pritariu mintims, kad žmogus turi gyventi pagal savo norus – tai geros savijautos požymis. Eteriniai aliejai parinkti pagal asmenybę padeda lengviau atpažinti vidines būsenas ir poreikius ir suteikia naują galimybę apmąstyti tai, ką patiria, ko nori, o ko ne, kas jam tinka, o ko jis nenori. Jei pradėjote tepti kūną ar kvepintis naujais eterinių aliejų aromatais, kurie jums patinka ir yra nauji, o dar sąmoningai  nesuprantate, kad esate jau naujas žmogus, pats laikas pradėti įjungti mąstymo naujus procesus ir integruoti naujus savo elgesio modelius. Negaiškite laiko – juk asmeninis tobulėjimas – tai nesibaigianti kelionė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Pirkinių krepšelis

Prenumeruok ir gauk pasiūlymus bei gamtos
įkvėptus receptus